Αρχικη

Επίσκεψη στη ΣΤΕΓΗ του Ομίλου Γενίτσαροι και Μπούλες

gen 1Στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας η Β’ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2024 διδακτική επίσκεψη στο παραδοσιακό διατηρητέο κτίριο όπου στεγάζεται ο Όμιλος «Γενίτσαροι και Μπούλες». Πρόκειται για ένα ζωντανό Μουσείο τοπικής ιστορίας, μέσα στο οποίο ταξιδέψαμε στο παρελθόν και γνωρίσαμε πολύτιμες πτυχές της ιστορίας της πόλης μας.

Ξεναγός μας ο κ. Μιχαήλ Μπουγάς, ο οποίος με ιδιαίτερα ευχάριστο και κατανοητό τρόπο μας ενημέρωσε για το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες», το παραδοσιακό δρώμενο της Νάουσας που τελείται την περίοδο της αποκριάς. Επιπλέον, μας παρουσίασε τη στολή του Γενίτσαρου και μας εξήγησε τους ποικίλους συμβολισμούς της. Παράλληλα, θαυμάσαμε τα έργα του λαϊκού ζωγράφου της πόλης μας, Τάκη Σκούπερ, μέσα από τα οποία αναδεικνύεται με μοναδικό τρόπο η παράδοση του δρώμενου της «Μπούλας». Λίγο πριν ολοκληρωθεί η επίσκεψή μας, είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στο ισόγειο του κτιρίου όπου βρίσκεται το σησαμοτριβείο και είδαμε πώς λειτουργούσε με τη δύναμη του νερού της Αράπιτσας.

Υπεύθυνη καθηγήτρια η φιλόλογος Αθηνά Μώκα και συνοδοί οι καθηγητές-τριες Βικτώρια Γαζγάζη, Μαριά Νικολαΐδου και Ηλίας Αδαμίδης.

Καλή Αποκριά!

Μαρία Αντάρα

Μαθήτρια του Β1

Επισκέψεις

343197
ΣήμεραΣήμερα50
ΧθέςΧθές92
Αυτή τη βδομάδαΑυτή τη βδομάδα342
Αυτό το μήναΑυτό το μήνα3131
Όλες τις μέρεςΌλες τις μέρες343197
Highest 09-25-2023 : 437

S5 Box