Ιστορία - Εγκαταστάσεις

Ιστορία - Εγκαταστάσεις

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

lapeioΤο 1922 στην Ηρωική πόλη της Νάουσας ιδρύεται το Λάππειο Γυμνάσιο, με δωρεά των Ναουσαίων αδελφών Γεωργίου και Κων/νου Λάππα, ύστερα από πρόταση του λογίου Σταύρου Χωνού. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και επίβλεψη του κτηρίου ανέλαβε ο γνωστός αρχιτέκτονας της εποχής Ξενοφών Παιονίδης. Το Λάππειο ανεγέρθηκε σε μια έκταση πάνω από 4,5 στρέμματα στο χώρο του παλαιού ενοριακού νεκροταφείου της Παναγίας, έχει εμβαδόν 440 τ.μ. και είναι κτισμένο από πέτρα της περιοχής και ξύλο. Πρόκειται για ένα διώροφο νεοκλασσικό κτήριο με αυστηρή συμμετρία και μεγάλη λειτουργικότητα για τις τότε ανάγκες της εποχής. Το σχολείο αρχίζει να λειτουργεί από το επόμενο σχολικό έτος. Αργότερα, προστίθενται σταδιακά στον αύλειο χώρο του Λαππείου και άλλες εγκαταστάσεις: το Γυμναστήριο (1943), το νέο κτήριο, η σχολική βιβλιοθήκη αλλά και το εργαστήριο Τεχνολογίας (1976), που αποτελούν παραρτήματα του κεντρικού διδακτηρίου. Όλοι οι μαθητές της Νάουσας που φοιτούσαν στη Β/θμια εκπαίδευση στεγάζονταν στο χώρο αυτό. Το 1943 καθιερώνεται η λειτουργία του Λαππείου σε 2 κύκλους: πρωινό-απογευματινό. Το 1979 ,ύστερα από το χωρισμό των εξατάξιων Γυμνασίων σε 3τάξια Γυμνάσια και 3τάξια Λύκεια, ιδρύεται το 2ο Γυμνάσιο Νάουσας ως αυτόνομη σχολική μονάδα, που συνεχίζει όμως να συστεγάζεται στο Λάππειο Διδακτήριο με το 1ο Γυμνάσιο και τα 2 Γενικά Λύκεια της πόλης. Το 1985, μετά τη μετεγκατάσταση των 2 Λυκείων σε άλλο σχολικό χώρο κτήριο, το Λάππειο αποσυμφορείται, καθώς λειτουργούν πλέον εκεί το 1ο και 2ο Γυμνάσιο με περίπου 800 μαθητές συνολικά, σε 2 κύκλους. Το σχολείο θα εξακολουθήσει να συστεγάζεται στο πέτρινο και ιστορικό – διατηρητέο – κτήριο του Λαππείου μέχρι και το σχολικό έτος 2007-2008.

 

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΗΜΕΡΑ

history-259Από τον Σεπτέμβριο του 2008 το 2ο Γυμνάσιο Νάουσας στεγάζεται πλέον σε νέες κτηριακές εγκαταστάσεις , που βρίσκονται στη ΒΑ πλευρά της πόλης και συγκεκριμένα στη θέση ''Κασομούλη-Βρυσάκι''. Πρόκειται για ένα σύγχρονο και λειτουργικό κτήριο, με συνολική επιφάνεια πάνω από 4.400 τ.μ. , που πλαισιώνεται από δύο άνετους προαύλιους χώρους. Αποτελείται από τρεις ορόφους και ένα ημιυπόγειο επίπεδο, ενώ διαθέτει επαρκείς αίθουσες διδασκαλίας,υποδομές και χώρους εργαστηρίων εξοπλισμένους με τα απαραίτητα μέσα και υλικά . Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η μεταφορά της Σχολικής Βιβλιοθήκης του Γυμνασίου, που παραμένει ακόμη στις εγκαταστάσεις του Λαππείου Γυμνασίου.

Τέλος, από το έτος 1979 έως και σήμερα έχουν υπηρετήσει στο σχολείο μας με χρονολογική σειρά οι παρακάτω Διευθυντές : Τάσσης Χαρίτων, Τόμπρου Ευστρατία, Τολούδης Νικ., Μεταλληνού Ειρήνη, Μαγγανάρης Κ. , Σιούρδας Μ. , Πέτκος Δ. , Θεοχαρόπουλος Κ. , Μπασιακούλης Κων/νος , Τσανασίδης Αντώνιος

Από το Σεπτέμβριο 2014 το σχολείο διευθύνει ο κος Νικόλαος Αναστασίου (Γερμανικής Φιλολογίας)

 

Εγκαταστάσεις

 

S5 Box